Actualiteiten

ECB komt met meer gedetailleerde regels slechte leningen

Maandag 9 oktober 2017
moeite

Banken moeten tijdig actie ondernemen als verstrekte leningen verzuren, door geld opzij te zetten en door verliezen te nemen. Daarom komt de Europese Centrale Bank met aanvullende richtlijnen op het gebied van de omgang met slechte leningen, die per 1 januari 2018 van kracht zullen zijn.

De ECB heeft vandaag een voorstel voor de richtlijnen ter consultatie voorgelegd. Belanghebbenden hebben tot 8 december om te reageren, en op 30 november is er een hoorzitting op het ECB-kantoor in Frankfurt.

Het gaat om een zogeheten addendum op de in maart van dit jaar gepubliceerde leidraad voor non-performing loans (NPLs). Beide zijn niet-bindend. Als banken niet voldoen aan de richtlijnen, moeten ze uitleggen waarom dat zo is. Is de ECB niet tevreden met de uitleg, dan kunnen maatregelen volgen.

Het addendum bevat concrete instructies voor voorzieningen en afschrijvingen, voor het geval een bestaande lening (een 'performing loan') verslechtert. Als een krediet zonder onderpand twee jaar in de gevarenzone zit, moet de bank daar een adequaat bedrag voor opzijzetten. Is er wel een onderpand, maar lukt het de bank niet dat te verzilveren, dan heeft de bank zeven jaar de tijd om voorzieningen te treffen.

De regels hebben vanaf 1 januari 2018 betrekking op nieuwe probleemkredieten. Tegelijkertijd hebben vooral banken in landen als ItaliëPortugal en Griekenland te maken met enorme voorraden bestaande slechte leningen. Italiaanse banken en toezichthouders beklagen zich vaak over het feit dat veel internationale instellingen kijken naar de bruto-hoeveelheid NPLs, terwijl volgens hen de netto-waarde, dus gecorrigeerd voor voorzieningen, relevanter is.

Voorzieningen en afschrijvingen drukken de winstgevendheid van banken, maar stellen ze ook in staat om verliezen te nemen bij het afstoten van slechte leningen.Dat is vaak nodig omdat kopers flinke kortingen eisen.

Meer actualiteiten

Alle actualiteiten »