Actualiteiten

nieuwe wet beperkte gemeenschap

Woensdag 1 november 2017
moeite

Per 1 januari 2018: De nieuwe wet beperkte gemeenschap van goederen

Stellen die vanaf 1 januari 2018 gaan trouwen, trouwen automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de bezittingen en schulden die u en uw echtgenoot in het huwelijk brengen, niet langer in de gemeenschap vallen. U blijft dus alleen verantwoordelijk voor de door u gemaakte schulden en bezittingen die u al had voor het aangaan van het huwelijk. Ook tijdens en voor het huwelijk ontvangen erfenissen en schenkingen blijven buiten de gemeenschap. Feitelijk komt het erop neer dat u enkel het tijdens het huwelijk opgebouwde vermogen deelt met uw echtgenoot.

Wat als u dit niet wilt?
Indien u niet wenst dat de door u gemaakte schulden en/of verkregen vermogen alleen van u blijft, kunt u dit laten vastleggen in zogeheten huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden kunnen worden opgesteld door een notaris. In huwelijkse voorwaarden kunnen afspraken worden vastgelegd, zoals de door u gemaakte schuld voor rekening van u en uw echtgenoot tezamen komt.

Al gehuwd voor 1 januari 2018, wat verandert er dan?
Indien u getrouwd bent voor 1 januari 2018, dan verandert er niets. Indien u geen huwelijkse voorwaarden heeft laten opstellen, bent u automatisch in algehele gemeenschap van goederen gehuwd. Dit blijft zo, tenzij u alsnog huwelijkse voorwaarden laat opstellen. Als u bent gehuwd in algehele gemeenschap van goederen, dan betekent dit dat alle schulden en bezittingen gezamenlijk zijn. Ook eventuele verkregen erfenissen (zonder uitsluitingsclausule) of schenkingen, zijn gemeenschappelijk.

Meer actualiteiten

Alle actualiteiten »